Space robotics op school

Robotica en automatisering zullen een zeer belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van de generatie die nu op de schoolbanken zit. In de ruimtevaart zijn ze al veel langer onmisbaar!

Rover_egress_testDe ExoMars rover is één van de vele voorbeelden van robotmissies in de Europese ruimtevaart.

Door leerlingen uit te dagen met een eigen ruimtemissie, leren ze op een heel motiverende manier omgaan met robotica.  ESERO Belgium ondersteunt leraren om zulke missies in de klas te brengen.

3de graad lager en 1ste graad secundair onderwijs

Voor leerlingen van 10 tot 14 jaar wordt Lego Mindstorms gebruikt, zodat ze zonder voorkennis van een programmeertaal kennismaken met eenvoudige robotica, en vertrouwd raken met de manier van communiceren met robots.

Actueel aanbod:

 • Volg met je klas de workshop de kleine MARSrovers” in Gent (gratis inschrijving voor max 250 leerlingen per jaar).
 • Schrijf gratis in als leraar voor de vormingde kleine MARSrovers“. Je leert hoe je ‘reizen naar Mars’ als inspirerende context kan gebruiken voor je STEM projecten op school met de Lego Mindstorms. (eerste sessie in Gent: 18 januari 2017).
 • Schrijf gratis in als leraar voor de tweedaagse vorming ‘Lego Mindstorms op Mars’ bij ESA Educatie in Redu (Ardennen).

P1180781

2de en 3de graad secundair onderwijs

Voor leerlingen van 14 tot 18 jaar wordt gefocust op de zelfbouw van geautomatiseerde experimenten (metingen doen, data opslaan, bewegende hardware,…). Ze gebruiken hiervoor eenvoudige elektronische platformen zoals Arduino UNO.

Actueel aanbod

 • In drie STEM projecten kunnen leerlingen hun zelfbedacht en zelfgemaakt experiment lanceren met een stratosfeerballon, een mini-raket, of op een paraboolvlucht:
  • ASGARD (weerballon): open voor alle scholen uit België en daarbuiten.
  • CanSat (mini-raket): open voor scholen in Brussel  en Wallonië.
  • BiFrost (paraboolvluchten): open voor scholen in Brussel.
 • Om u over de drempel te halen, organiseert ESERO Belgium jaarlijks een gratis lerarenvorming “Bouw je eerste mini-satelliet”. De eerste is gepland na de paasvakantie van 2017 (datum nog niet vastgelegd). Je leert een eenvoudige meting doen, waarbij de data via radiocommunicatie verstuurd worden of opgeslagen worden op een SD kaartje. Op het einde van deze vorming lanceer je je eerste satelliet met een drone.

overzicht STEM projects

Dit aanbod is in ontwikkeling. Volg ESERO Belgium om op de hoogte te blijven.

Ruimtevaart op school