Ik zit in het laatste jaar middelbaar onderwijs, en ik wil later werken in de ruimtevaartsector. Hoe pak ik dat aan?

Als je wilt werken in de ruimtevaartsector hebben we volgende tips:

TIP 1 : Evenementen van de sector

Kom naar belangrijke evenementen die georganiseerd worden door de ruimtevaartsector. Zo heb je bijvoorbeeld de Vlaamse Ruimtevaartdagen op 20-21-22 november 2015 in Leuven,  waar de hele ruimtevaartsector binnen Vlaanderen zich presenteert. Het interessante is dat je daar ook een zogenaamde jobbeurs hebt. Dat wil zeggen dat alle aanwezige ruimtevaartbedrijven laten zien welke jobs ze hebben. Je kan ook bij elk bedrijf daarover een gesprek hebben met een vertegenwoordiger van het bedrijf. ESERO zal er natuurlijk ook zijn.

TIP 2: Zoek een space mentor tijdens je studies

Zowat alle studies in STEM (Science Techniques Engineering Mathematics)  zijn goede keuzes om in de sector terecht te komen. Daarnaast zijn er nog heel wat andere (bijvoorbeeld in de rechten is “ruimterecht” volop in ontwikkeling).  Eens het duidelijker wordt tijdens je studie wat jouw specifieke interesse is, kan je op zoek gaan naar een mentor uit de ruimtevaartsector. Dit is iemand die in het beroep staat, en een student uit hoger onderwijs tijdens zijn studies al begeleidt en vertrouwd maakt met de ruimtevaartsector en de bijhorende kennis. Via deze ‘mentor’ zal je dan snel ontdekken hoe je concreet in de ruimtevaart kan terecht komen. Je vindt er alles over op deze website: http://www.youspace.be/

TIP 3: Wordt lid van BeSpace

De volgende stap is dat je (nog tijdens je studententijd) lid wordt van BeSpace. Dit is een vereniging van (jonge) mensen uit de ruimtevaartsector die af en toe een netwerk-event organiseren waarop een aspect van de ruimtevaart wordt toegelicht. De vereniging wil ook de sector promoten op Belgisch niveau. Je kan er zelf actief aan meewerken zodra je iets doet in de ruimtevaartsector (ook als student wanneer je een space-mentor hebt via youspace).

TIP 4: Neem deel aan ESA Education activiteiten

ESA educatie heeft regelmatig activiteiten en wedstrijden voor studenten hoger onderwijs. Hou dus zeker hun website in de gaten, zodat je aan iets kunt meedoen. Je zal er absoluut geen spijt van hebben. Je bouwt hiermee zeer nuttige kennis en ervaring op, en je leert belangrijke mensen kennen bij ESA. Voorbeelden? CubeSats – Fly Your Satellite! – Drop Your Thesis! – European Student Earth Orbiter – Fly Your Thesis! – REXUS/BEXUS rocket & balloon experiments – Spin Your Thesis! http://www.esa.int/Education/CubeSats_-_Fly_Your_Satellite

Als je deze 4 tips volgt, en je interesse voor de ruimtevaartsector blijft voortbestaan, dan is de kans erg groot dat je in de sector terecht zal komen voor je beroep.

Extra TIP: Denk ook aan educatie

Je kan ook gerust ESERO Belgium volgen (Facebook en website) als je interesse hebt in ruimtevaart-educatie. Als je uiteindelijk zelf in de sector werkt, dan ben je zeer welkom om mee te werken aan onze educatieve activiteiten. Aarzel niet om ons te contacteren met goede ideeën.

Ruimtevaart op school