Hands-on materiaal voor demonstraties en practica

Soms knutselt ESERO demonstratiemateriaal in elkaar om bepaalde wetenschappelijke principes (uit aard- en ruimtewetenschappen) aan te leren. Deze materialen zijn eenvoudig zelf te maken en gewoonlijk helemaal niet duur. Hieronder worden ze geïllustreerd met beeldmateriaal en/of handleidingen:

De zelfbouw spectroscoop

Als je licht opsplitst in lijntjes van verschillende golflengtes (het spectrum), dan kan je veel te weten komen over de lichtbron (zoals een ster) of de stoffen waar het licht doorheen gaat (zoals de ‘atmosfeer’ van een komeet). De spectroscoop is één van de meest gebruikte technieken in de ruimtewetenschappen.

Een eenvoudig kartonnen spectroscoopje van uiterst goede kwaliteit kan je bestellen bij Astromedia in Duitsland. Ze kosten 8 euro per stuk, maar je moet ze wel zelf in mekaar lijmen. Je kan de spectraallijnen aflezen op een nanoschaal.
astromediaspektroskoop

Zelf aan de slag? met een kartonnen doosje, een CD of DVD, en wat plakband kan je er zelf eentje maken. Het is wel even zoeken om de beste positie van het kijkgaatje en lichtgaatje te vinden.
zelfbouwspectroscoopESERO

20151130 zelfbouw spectroscoop handleiding

Het massamiddelpunt van aarde en maan

Met tennisballen kunnen we leerlingen eenvoudig zelf laten onderzoeken wat een massamiddelpunt is, en waar het zich situeert bijvoorbeeld tussen de aarde en de maan. Deze uitleg vormt de basis van observaties van exoplaneten!

IMG_1453

Bekijk deze demonstratie om te leren hoe je het tennisbal model maakt en wat je ermee uitlegt:

 

De wetten van Kepler zelf ontdekken

IMG_1456 IMG_1457

perkenwetKEPLERHandleiding: in voorbereiding

 Afstanden en groottes: aarde en maan

IMG_1458Handleiding in voorbereiding

Afstanden en groottes: het zonnestelsel

IMG_1460Handleiding in voorbereiding

Maak zelf een komeet

Handleiding in voorbereiding

Impact van meteorieten op aarde

Handleiding in voorbereiding

Hoe werkt een gyroscoop?

Handleiding in voorbereiding

Ruimtevaart op school