Rosetta project 2014-15 (archief)

ROSETTAinfographicHet project wordt in 9 minuten uitgelegd in deze demo.

een beknopte indruk vind je op deze poster.

In het schooljaar 2014-15 liep op 2 Vlaamse scholen het Rosetta project van ESERO:

Sint-Barbaracollege Gent:

Alle leerlingen van het vijfde jaar ASO met component wetenschappen waren in het project betrokken. De onderwerpen en activiteiten waren verdeeld onder de leraren fysica, aardrijkskunde, biologie en chemie. Naast verschillende educatieve activiteiten binnen en buiten school, werd met het projectbudget materiaal gekocht voor een geavanceerde zelfbouw telescoop. Ontdek het Sint-Barbaraproject op hun website en facebookpagina.

Het projectbudget (€ 5000) voor Sint-Barbaracollege werd voorzien door het Vlaams Departement Onderwijs, als project “STEM school of excellence”.

logoROSETTAprojectStBarb

Sint-Niklaasinstituut Anderlecht:

De leerlingen van het zesde jaar ASO kregen het ROSETTA thema als leidraad voor de lessen fysica. De focus lag op spectrometrie en massaspectrometrie. Ook hier werd met het budget verschillende educatieve activiteiten voorzien. Daarnaast werd een degelijke spectroscoop aangeschaft voor de school. Fysica leraar Werner Poets maakte een bijpassende cursus, waarin leerlingenoefening voorzien zijn met deze spectroscoop. Bovendien maakte meneer Poets ook nog een inleidende cursus massa-spectroscopie (ter voorbereiding van een bezoek aan BIRA), en een cursus om zelf banen van hemellichamen te berekenen met de leerlingen. Bij lesmateriaal van ESERO vind je binnenkort deze cursussen om gratis te downloaden.

logoROSETTAprojectSNI

Partners

Naast andere partners, was ook het BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie) nauw betrokken in dit scholenproject. Wetenschapper Johan De Keyser en zijn team spelen een actieve rol in de Rosetta missie, via de massaspectrometer van ROSINA, aanwezig op de orbiter.

Ander partners waren:

Volkssterrenwacht Armand Pien te Gent

Werkgroep kijkerbouw

VUB (prof. Walter Van Rensbergen en prof. Philippe Claeys)

UGent (prof. Maarten Baes)

Het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België

 

Landing op een komeet !

Op 12 november 2014 landde Philae op de komeet Churyumov-Gerasimenko. Dit was één van de spectaculairste gebeurtenissen uit de Europese ruimtevaart. Via het scholenproject werd een evenement georganiseerd in Gent, waarbij de landing live kon gevolgd worden. Eén van de partners in dit evenement was Nerdland van Lieven Scheire die live commentaar voorzag. Bekijk de vele beelden hiervan op zijn website.

Evaluatie

Van het Gentse project werd een evaluatie  gemaakt.

 

Ruimtevaart op school