Cassini scientist for 1 day (ESA-NASA wedstrijd 2016-17)

CASSINIinfographic

Deze wedstrijd vormt een motiverende aanvulling op uw lessen over het zonnestelsel, over planeten, of over ruimtevaart. Laat je leerlingen – allemaal of de meest geïnteresseerde – zich inwerken in de missie en/of het systeem van Saturnus en zijn manen. Het werkje dat ze uiteindelijk afgeven, kan hen een publicatie bij ESA opleveren!

Deelnemende leerlingen moeten één van de drie voorgestelde doelwitten kiezen waarvan Cassini afbeeldingen zal maken, en deze keuze in een tekst van 500 woorden verdedigen (WORD-document in Nederlands, Frans, Duits of Engels). Een panel van experten zal uiteindelijk de beste voorstellen selecteren.


De landing van Huyghens op Titan.

Wie kan deelnemen?

Alle leerlingen tussen 10 en 18 jaar, uit volgende landen : België, Tsjechische Republiek, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Polen, Roemenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden.

Zowel individuele leerlingen als groepjes van maximum vier leerlingen kunnen meedoen.
Elke leerling of leerlingengroepje mag slechts 1 essay indienen.

Hoe deelnemen?

Inzendingen : ten laatste op 3 april 2017 om 23.59h.
Voor België stuur je de inzending naar ESERO, die ook de selectie van de Belgische winnaars zal organiseren: esero@planetarium.be

Geef volgende informatie mee met je inzending:
• Naam van de leerlingen of namen van het leerlingenteam
• Je school
• Leeftijd van de leerling(en)

De winnaars krijgen van ESA een officieel certificaat en een publicatie van je inzending op de ESA website. Bovendien bezorgt men de winnaars een pakketje spullen uit de ESA shop. Elke land krijgt prijzen voor 9 winnaars!

  • 24 april 2017: nationale winnaars worden ingediend voor Europese selectie.
  • week van 8-12 mei 2017: aankondiging internationale winnaars, en opsturen van de prijzen.

Welke van volgende drie doelwitten zou je kiezen voor de Cassini missie?

Leerlingen die deelnemen zullen dus een keuze maken voor één van de drie onderstaande onderwerpen . Welk onderwerp zal volgens jou de beste wetenschappelijke resultaten opleveren? De keuze voor één van drie wordt dan met argumenten verdedigd in het ingediende essay van 500 woorden. De onderwerpen worden duidelijk beschreven op de website van ESA en NASA.

  1. ijspluimen op de zuidpool van de maan Enceladus. Lees meer (Tekst en video in het Engels).
  2. De meren op de maan Titan. Lees meer (tekst en video in het Engels).
  3. De zeshoekige structuur op de noordpool van Saturnus. Lees meer. (tekst en video in het Engels).


De ijspluimen op de zuidpool van de maan Enceladus.

De meren op de maan Titan.


De zeshoek op de noordpool van Saturnus.

De ruimtemissie Cassini-Huygens

De Cassini-Huygens missie is een realisatie van NASA, ESA, en het Italiaanse Ruimtevaartagentschap (ASI) samen. De Cassini sonde van NASA cirkelt rond Saturnus, en de Huyghens sonde van ESA landde op de maan Titan.

http://esamultimedia.esa.int/images/spcs/huygens/cassini_saturn-hi.jpg

In 2004 was Cassini-Huyghens het allereerste ruimtetuig ooit dat bij Saturnus aankwam. Kort nadien, in januari 2005 landde de Huyghens sonde op het oppervlak van Titan, een maan van Saturnus. Dit was de eerste en enige landing in het buitenste deel van ons zonnestelsel. [Link to ‘The Huygens Probe lands on Titan’: http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=45751]

Op dit moment cirkelt de Cassini sonde nog steeds rond Saturnus. De wetenschappers krijgen dus nog altijd veel waardevolle informatie binnen over deze gasreus en zijn manen. We zijn in de laatste fase van de missie aanbeland: de tweede missie verlenging, ook de ‘Solstice Mission’ genoemd (‘Missie Zonnewende’). De laatste omwentelingen die Cassini uitvoert, in 2016 en 2017, zullen nog behoorlijk spectaculair zijn. Het ruimtetuig zal dicht bij de planeet en zijn ringen cirkelen, en vervolgens in de atmosfeer van Saturnus duiken in september 2017. Momenteel, en tot einde 2015, valt de baan van de Cassini sonde in het evenaarsvlak van Saturnus. Dit laat ons toe een laatste reeks van scheervluchten te maken langsheen de ijsmanen rond de planeet.
Een sterke Europese vertegenwoordiging in de Cassini-Huygens missie

De Huyghens sonde werd door ESA ontwikkeld, en vele Europese landen waren betrokken bij de ontwikkeling van de 12 instrumenten aan boord van de Cassini orbiter van NASA. De data die verzonden werden en worden door Cassini en Huyghens worden door honderden wetenschappers verwerkt over de hele wereld. Heel veel van de wetenschappers die meewerken aan deze internationale ontdekingsmissie zijn Europeanen.

RESULTATEN BEKEND (3 mei 2017)

Bekijk hier de essays die ingezonden zijn, en de resultate van de Belgische competitie.

Contact

ESERO Belgium :

Nederlands :
Pieter Mestdagh
tel. +32 2 474 70 58
mob. +32 475 76 55 15
pieter.mestdagh@planetarium.be

Frans :
Denis Cornet
Tél. + 32 2 474 70 66
Mob. + 32 499 38 55 53
Denis.cornet@planetarium.be

Ruimtevaart op school