25 jaar Belgen in de RUIMTE – jubileumjaar 2017

25 jaar geleden, in maart-april 1992 vertrok de allereerste Begische astronaut Dirk Frimout naar de ruimte met een Amerikaanse Space Shuttle.

15 jaar geleden, in 2002, vertrok de tweede Belgische astronaut, Frank De WInne, met een Russische Soyuz naar het ISS, het Internationaal Ruimte Station. In 2009 ging hij er opnieuw heen, maar dan voor 6 maanden en als commandant van het ISS !

2017 is dus een jubileumjaar. Dit werd gevierd op verschillende plaatsen en momenten:

4 oktober: ruimtevaartfestival in Gent:

  • Georganiseerd door de Volkssterrenwacht Armand Pien, de Werkgroep Kijkerbouw, de Universiteit Gent, en ESERO Belgium.
  • Een namiddagprogramma over educatie en ruimtevaart + een avonddebat met Frank De Winne, Dirk Frimout, Prof. Christoffel Waelkens (KUL) en pilote/ruimtevaartkenner Nancy Vermeulen.

6 oktober:  25 years of Belgians in Space - event in SCK-CEN Mol:

  • Georganiseerd door SCK-CEN, het wetenschappelijk instituut in Mol.
  • Programma over ruimtewetenschappen en  parallel kinderprogramma. In aanwezigheid van Frank De Winne en met speech van Dirk Frimout.

25 oktober: 25 jaar Dirk Frimout – event in het Planetarium te Brussel:

  • Georganiseerd door het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België in samenwerking met ESERO BE.
  • deel 1: het leven en de carriere van Astronaut Dirk Frimout.
  • deel 2: 3 Belgische scholen  brengen ode aan onze eerste Belgische astronaut, en bedanken hem voor zijn eindeloze inspanningen voor educatie en de jonge generatie.

Hieronder vind u enkele sfeerbeelden van deel 2 van het Planetarium-ESERO event (25 oktober).

2017oktober25_naamloos_2741
Dhr. Frimout signeert posters voor de leerlingen.

2017oktober25_naamloos_2614
Een leerling van de ‘Ecole Communale de Houyet’ overhandigt een cadeau aan Dirk.

2017oktober25_naamloos_2631
De leerlingen van de ‘Ecole Communale de Houyet’ zingen samen een zelfgemaakt lied voor onze astronaut.

2017oktober25_naamloos_2660De leerlingen van Freinetschool De Harp uit Gent maakten een stop motion filmpje voor Dirk, en zongen een zelfgemaakte song met de hele groep.

Het stop motion filmpje van de De Harp.

2017oktober25_naamloos_2676De leerlingen van De Tinteltuin Zoutleeuw brachten een zelfgemaakte sketch met live muziek over de vlucht van Dirk Frimout. Links ziet u ‘Prins Filip’ die onze astronaut in de ruimte opbelt.

2017oktober25_naamloos_2699Dirk Frimout was zeer aangenaam verrast met alle odes die aan hem gebracht werden, en het voortreffelijke creatieve werk van alle kinderen en hun leerkrachten.

Wij wensen Dirk vooral te bedanken voor zijn enorme en belangeloze inzet die hij altijd getoond heeft – 25 jaar lang – in  verband met het enthousiasmeren van kinderen en jongeren. Dirk heeft na zijn ruimtevlucht duizenden jonge mensen geïnspireerd op vele manieren. Onze astronauten blijven onze nationale helden, waar we allen trots op zijn, en die als rolmodel veel meer betekenen dan ‘zij die naar de ruimte gingen’.

 

 

Ruimtevaart op school