Voedsel en zuurstof in de ruimte: onderzoek van fotosynthese bij eetbare bacteriën (secundair).

20170104 voorblad Spirulina cursus ESERO BE

CONTEXT

Zowat alle ruimtevaartorganisaties ter wereld zijn druk bezig om reizen voor te bereiden naar de Maan en naar Mars. Nog voor 2025 zal de mensheid vermoedelijk een bewoonde basis vestigen op de Maan. Vanop de maan willen we doorreizen naar Mars.

Eén van voorwaarden voor zulke verre reizen is dat we ter plaatse in staat zijn om op een efficiënte manier voedsel en zuurstof produceren voor de ruimtereizigers. Het MELiSSA project onderzoekt al vele jaren hoe we een compact gesloten levensonderhoudend systeem kunnen bouwen, waarin alle afvalstoffen van een bemanningsmodule kan omgezet worden in vrije zuurstof, zuiver water en vers voedsel.

Onderwerp : Fotosynthese, Spirulina

Arthrospira platensis (in de handel bekend als “Spirulina” of “superfood” voedingssupplement) is een bacterie die aan fotosynthese doet, en die een cruciale rol speelt in de MELiSSA cyclus. In deze cursus worden klasexperimenten uitgevoerd met een Spirulina cultuur. Het fotosynthese-proces wordt gemonitord onder variërende omstandigheden.

Cursusinhoud

Deze cursus van 45 pagina’s bevat 3 grote delen:

  1. Context, achtergrondinformatie
  2. Fotosynthese-experiment met Spirulina onder variërende lichtomstandigheden: het CO2 verbruik wordt waargenomen.
  3. Fotosynthese-experiment met Spirulina met en zonder toegevoegde CO2 : de productie van biomasssa en vrije zuurstof wordt gemeten.

Download

De cursus in PDF formaat.

Ruimtevaart op school