Federale wetenschappelijke instituten van de Space Pole

De aard-en ruimtewetenschappen worden in ons land onder meer bestudeerd in federale wetenschappelijke instellingen die samen de Pool Ruimte (Space Pole) vormen. De bevoegde administratie is het federale BELSPO (Belgian Science Policy).

We stellen de instituten hier even kort voor. U vindt de linken naar hun websites onderaan.

Dia1 Dia2

BIRA: Koninklijk Belgische Instituut voor Ruimte-Aeronomie

KSB: Koninklijke Sterrenwacht van België

STCE: Solar Terrestrial Center of Excellence

KMI: Koninklijk Meteorologische instituut

Planetarium: het Planetarium in Brussel dat de studie-onderwerpen van de Pool Ruimte naar het grote publiek brengt

YouSpace

youspacelogo

Je bent student hoger onderwijs en je wilt na je studies in de ruimtevaartsector terechtkomen? Zoek dan tijdens je studie al een mentor die je kan begeleiden op YouSpace.

SPACE AWARENESS – Europees project Astronomie en ruimtevaart voor kinderen en jongeren

ESERO is in België het contactpunt voor het Europese SPACE AWARENESS, hét belangrijkste project en community voor iedereen die astronomie en ruimtevaart interessant vindt als educatief thema.

spaceawareness

Space Awareness is een internationaal project dat een gamma aan middelen en activiteiten aanbiedt om kinderen, jongeren en leraren te inspireren met ruimtewetenschappen. De opwinding die rond vele ruimtevaartmissies hangt, wordt gebruikt om de interesse in wetenschap en techniek te bevorderen bij de jonge generatie.

Er wordt materiaal aangeboden voor kinderen, jongeren, leraren wetenschappen en andere leraren, educatoren en gezinnen.

meer info

Euro Space Society

EuroSpaceSoc

Deze vereniging – opgericht en voorgezeten door de eerste Belgische astronaut Dirk Frimout – houdt zich actief bezig met ruimtevaart-educatie. Dirk Frimout en zijn Belgische space teachers (of space educators) brengen op verschillende manieren ruimtevaart in de klas, en in het algemeen naar het jonge publiek.

BeSpace

bespace

Belgische jonge space professionals en space enthoesiastelingen verenigen zich in BeSpace. Deze vereniging helpt de Belgische ruimtevaartsector en -missies te promoten en bekend te maken. Bovendien brengt BeSpace mensen samen in publieke activiteiten, zoals bijvoorbeeld hun jaarlijkse ‘space dinner’.

Belgium in Space

BelgiumINspace

Belgische bijdragen aan ruimtevaart, opleidingen en vacatures voor een space carreer, Belgisch en ander groot nieuws over ruimtevaart en astronomie, evenementen, enz. Je komt het allemaal te weten op deze rijk gevulde website.

Space Scoop

Space Scoop
Internationale community die alle nieuwtjes brengt over astronomie en ruimtevaart in eenvoudige taal en beelden. Beschikbaar in 36 talen, waaronder Nederlands. Bevat ook een handige “space woordenboek”.
Dit is een initiatief van onze Europese Partners van UNAWE en EU Space Awareness.